MEB 2024-2025 yılı "MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLAR KILAVUZU" nu yayımladı. Yapılacak okul, il ve ülke geneli yazılı sınavlarla ilgili tüm ayrıntılar kılavuzda yer aldı.
2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. dönem yapılacak 7.sınıf Türkçe MEB Yayınları, Türkçe Yıldırım Yayınları, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İngilizce 1. ve 2. ortak yazılı konu soru dağılım çizelgelerini yayınladı.
Aşağıdaki konu soru dağılım tablolarından farklı yazılı senaryolarını; hangi konundan kaç soru sorulacak görebilirsiniz.
2024-2025 Yılı 1. Dönem 7.Sınıf Ortak Yazılı Konu Soru Dağılım Tabloları-Çizelgeleri
7.Sınıf Türkçe MEB Yayınları konu soru dağılım tablosu için TIKLA
7.Sınıf Türkçe Özgün Yayınları konu soru dağılım tablosu için TIKLA
7.Sınıf Matematik konu soru dağılım tablosu için TIKLA
7.Sınıf Fen Bilimleri konu soru dağılım tablosu için TIKLA
7.Sınıf Sosyal Bilgiler konu soru dağılım tablosu için TIKLA
7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu soru dağılım tablosu için TIKLA
7.Sınıf İngilizce konu soru dağılım tablosu için TIKLA
Şimdiden 7.sınıf öğrencilerine 1.dönem ortak yazılı sınavlarda başarılar dileriz.
Yazılı Sınavlarla İlgili Hususlar
-Bir sınıf düzeyinde birden fazla şube bulunuyorsa şubelerin tamamında aynı derslerin (seçmeli dersler de dâhil) sınavları ortak yapılır. Ancak okulda bir sınıf düzeyinde tek şube bulunuyorsa bu sınıf düzeyinde okul geneli ortak yazılı sınav yapılmaz.
-Okul geneli sınavlarda sınavın ortak yapılıp yapılmamasına bakılmaksızın tüm sınavlar il sınıf/alan zümresi tarafından belirlenen konu soru dağılım tablosuna göre hazırlanır. Sınavlarda hangi senaryonun kullanılacağı eğitim kurumu sınıf/alan zümresi tarafından belirlenir.
-Öğretmenler, sınavların sorularını kazanımların bilişsel düzeyine uygun olarak hazırlamalıdır. Sınavdaki soru sayısı seçilen senaryoya uygun olmalıdır.
-Seçmeli ders birden fazla şubede seçilmiş ise o şubelerde o ders için ortak yazılı sınav yapılır. Ancak aynı sınıf düzeyinde birden fazla şube olmasına rağmen bu şubelerden yalnızca birinde seçilen dersin sınavı okul geneli ortak yapılmaz. Örneğin, bir okulda 6. sınıf düzeyinde beş şube bulunmakta ve bu şubelerden yalnızca birinde seçmeli ders olarak “okuma becerileri” dersi seçilmiş diğer şubelerde bu ders seçilmemiş ise bu dersin sınavı ortak yazılı sınav olarak yapılmaz.
-Ülke, il ve ilçe geneli ortak yazılı sınavlara ait soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları okul müdürlüklerince çoğaltılır. Ancak ortak yazılı sınavların evrakları Bakanlık veya millî eğitim müdürlüklerince de çoğaltılabilir. Sınav evraklarının nasıl çoğaltılacağı ve okul müdürlüklerine nasıl ulaştırılacağı sınav öncesi çıkarılacak kılavuzlarda belirlenir.
-Okullarda, uygulamalı sınavlar hariç ortak yazılı sınav olmasına bakılmaksızın tüm sınavların (seçmeli dersler dâhil) soruları cevaplarını öğrencilerin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeyde kazanımları ölçen maddelerden oluşur.
-Sınavların açık uçlu sorulardan oluşması esastır. Kazanımın özelliği ve bilişsel düzeyine göre sınavlarda kısa cevaplı sorular da kullanılabilir. Ancak sadece kısa cevaplı sorulardan oluşan yazılı sınavlar yapılamaz.
-Sınav sorularının kazanım ve kazanımın bilişsel düzeyine uygun olması gerekmektedir. Örneğin bir kazanım analiz ya da değerlendirme düzeyinde ise sorunun da bu düzeye uygun hazırlanması doğru ölçme yapmak için gereklidir.
-Verilenler arasından eşleştirme olmayacak şekilde yabancı dil derslerinde boşluk doldurma tarzı sorular da kullanılabilir.